Nalewka z pędów sosny

 

Składniki
  • 1 kg młodych pędów sosny (zbieranych wiosną, najlepiej w maju)

  • 1 kg cukru

  • 1 litr spirytusu 70%

  • 500 ml wody

Instrukcja przygotowania

 

  1. Zbieranie i przygotowanie pędów

    • Zbierz młode pędy sosny (do 10 cm długości), najlepiej pokryte lepką żywicą.

    • Oczyść je z ewentualnych zanieczyszczeń, ale nie myj wodą, żeby nie stracić cennych olejków eterycznych.

  2. Zasypanie cukrem

    • Włóż pędy do dużego słoja (np. 3-litrowego) i zasyp je cukrem.

    • Zamknij słoik i odstaw na około 2 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce, co jakiś czas potrząsając, aż powstanie syrop.

  3. Dodanie alkoholu

    • Gdy syrop puści dużo soku, dolej spirytus rozcieńczony wodą (aby uzyskać ok. 40-45% mocy).

    • Zamknij słoik i odstaw na minimum 4-6 tygodni w ciemne, chłodne miejsce.

  4. Filtracja i dojrzewanie

    • Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy.

    • Przelej do butelek i odstaw na dojrzewanie – najlepiej minimum 3 miesiące, a jeszcze lepiej pół roku.

Dodatkowe wskazówki
  • Można dodać kilka plasterków cytryny lub odrobinę miodu dla wzbogacenia smaku.

  • Nalewka ma właściwości wzmacniające odporność i działa kojąco na kaszel.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *