-
1 kg młodych pędów sosny (zbieranych wiosną, najlepiej w maju)
-
1 kg cukru
-
1 litr spirytusu 70%
-
500 ml wody
-
Zbieranie i przygotowanie pędów
-
Zbierz młode pędy sosny (do 10 cm długości), najlepiej pokryte lepką żywicą.
-
Oczyść je z ewentualnych zanieczyszczeń, ale nie myj wodą, żeby nie stracić cennych olejków eterycznych.
-
-
Zasypanie cukrem
-
Włóż pędy do dużego słoja (np. 3-litrowego) i zasyp je cukrem.
-
Zamknij słoik i odstaw na około 2 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce, co jakiś czas potrząsając, aż powstanie syrop.
-
-
Dodanie alkoholu
-
Gdy syrop puści dużo soku, dolej spirytus rozcieńczony wodą (aby uzyskać ok. 40-45% mocy).
-
Zamknij słoik i odstaw na minimum 4-6 tygodni w ciemne, chłodne miejsce.
-
-
Filtracja i dojrzewanie
-
Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy.
-
Przelej do butelek i odstaw na dojrzewanie – najlepiej minimum 3 miesiące, a jeszcze lepiej pół roku.
-
-
Można dodać kilka plasterków cytryny lub odrobinę miodu dla wzbogacenia smaku.
-
Nalewka ma właściwości wzmacniające odporność i działa kojąco na kaszel.